alles over uitvaartverzekeringen
Uitvaart-verzekering.nl
Een begrafenis of crematie kost al snel €5.000. Belast uw dierbaren niet met uw uitvaartkosten en sluit zelf online een uitvaartverzekering af.
In 2013 heeft de overheid een wettelijk verbod op provisie ingevoerd. Hierdoor kunnen veel mensen fors besparen op hun lopende uitvaartverzekering.
De premies en de polisvoorwaarden van uitvaartverzekeringen verschillen nogal. Het vergelijken van uitvaartverzekeringen is dan ook zeer verstandig.
Uitvaartverzekering afsluiten Uitvaartverzekeringen vergelijken Besparen op uitvaartverzekeringen
Crematie
De crematie, ook wel verassing of lijkverbranding genoemd, is, naast de begrafenis, een vorm van lijkbezorging. In 1968 werd in de Wet op de lijkbezorging cremeren gelijkgesteld aan de begraven. Cremeren raakt de afgelopen decennia steeds meer in zwang (zeker in niet-godsdienstige kringen), terwijl de begrafenis, mede als gevolg van de ontkerkelijking, langzaam maar zeker uit de gratie raakt. De rouwplechtigheid, in de vorm van een kerkdienst of uitvaartdienst, is doorgaans gelijk aan die bij een begrafenis.
De verbranding wordt uitgevoerd door het crematoriumpersoneel, tegenwoordig steeds vaker in de aanwezigheid van de belangstellenden. De crematie vindt plaats in een crematorium waar de overledene in een crematiekist verbrand wordt. Een kist is geen verplichting, de crematie mag ook plaatsvinden met het lijk geplaatst op een ligplank en gewikkeld in een lijkwade. De verbranding vindt plaats in een oven. De temperatuur is ongeveer 1.100 graden Celsius en de verassingstijd is ongeveer anderhalf uur. De as van een volwassene weegt ongeveer 2,5 tot 3kg (inclusief kist).
Na afloop van een crematie kan de as, na een wettelijke periode van één maand bedenktijd, bewaard worden in een urn, of verstrooid worden op een van de volgende manieren: op het land, binnen speciaal daarvoor aangewezen gebieden; op zee, door uitstrooiing van de as vanaf een boot of door het te water laten van een zee-urn, gemaakt van samengeperst zout dat na contact met water langzaam oplost; in de lucht, door de as vanuit een vliegtuigje uit te strooien op grote hoogte of door de as met een vuurpijl de lucht in te schieten; of op een andere door de overledene of familie gewenste manier. Ook is het mogelijk een urn met as te begraven of bij te zetten in een urnengalerij. Een levende herinnering creëren is mogelijk door een jonge boom samen te brengen met de as en op te laten kweken. Na circa negen maanden kan de herinneringsboom in de achtertuin gezet worden.